Pelnoziarnisty chleb mojego pomyslu. Po dwoch lekkich pszennych chlebach, przyszla mi ochota na wypiek bardziej wyrazisty.
Rye sourdough starter:/Zytni zaczyn:
First build:/1 etap:
1 teaspoon whole rye sourdough/lyzeczka zakwasu
183 g whole rye flour/maki zytniej razowej grubo mielonej
313 g water/wody
Let ferment for 10-12 hours./ Zostawilam do fermentacji na na niemal 12 godzin.
Second build:/2 etap:
all of the rye sourdough from the first build/ caly zaczyn zbudowany w 1-wszym etapie
183 g whole rye flour/maki zytniej razowej
313 g water/wody
Let ferment for 8-10 hours./Zostawilam do fermentacji na 10 godzin.
Soaker:/Namaczanka:
449 g (whole grain) rolled oats/platkow owsianych
389 g hot water/goracej wody
Mix the ingredients for a soaker, cover a bowl and let cool. Refrigerate for 8 hour or so./Wymieszalam skladniki i zostawilam do ostygniecia. Wstawilam ndo lodowki na 8 godzin.
Final dough:/Ciasto chlebowe:
all of the rye sourdough starter/caly zaczyn
986 g whole rye flour/maki zytniej pelnoziarnistej j.w.)
395g water/wody.
Mix the ingredients and let rest for 15 minutes. Add 29 g of salt dissolved in 242 g of water and work it through the dough. Set aside for 1 hour.
Prepare two baskets. Shape a boule and oval loaf. Let proof for 6-8 hours at room temperature./
Wymieszalam skladniki i odstawilam na kwadrans. Dodalam 29 g soli rozpuszczonej w 241 g wody i wymieszalam je z ciastem. Odstawilam ciasto na godzine. Uformowalam bochenki i zostawilam w koszykach do wyrosniecia na 8 godzin.
Preheat the oven with a baking stone and pan with 1 cup of water to 500F. Bake 15 minutes. Then decrease the temperature to 450 F and bake for 30 minutes. Then bake for 10 minutes at 400 F to bake./
Rozgrzalam piekarnik z kamieniem, foremka wypelniona szklanka wody do 250 st.C Pieklam kwadrans w tej temperaturze. 30 minut w 230 st C. Dodatkowo 10 minut w 200 st. C.
No comments:
Post a Comment