Friday, December 24, 2010

Christmas Bread with Fresh Ginger and Apricots/ Chleb z imbirem i morelami


Merry Christmas Everyone!
Wesolych Swiat !

The loaf goes to yeastspotting at Wild Yeast Blog
First build/Budowanie zaczynu-etap pierwszy:
10 g whole rye sourdough/ zakwasu
100 g whole rye flour/maki zytniej razowej
100g water/wody
Let ferment overnight. Refrigerate for 12 hours./ Zostawilam do fermentacji na 12h, a nastepnie wstawilam do lodowki na  kolejne pol doby.

Second Build/2-gi etap:
200g starter/caly zaczyn z poprzedniego etapu
100g whole rye flour/maki zytniej razowej
100g water/wody
Let ferment overnight./ Wymieszalam i zostawilam na 12 godzin.


 Overnight Soaker:/Namaczanka:
482 g whole rye flour/maki zytniej razowej
210 whole wheat flour/maki pszennej razowej
100 g dried apricots/suszonych moreli
40 g fresh ginger, grated/imbiru swiezego, startego na tarce
610 g water/wody
Cover tightly and live in cool place overnight./ Zakrylam i zostawilam na noc w chlodnej kuchni.
12 h later:/ Po 12 godzinach
Final dough:/Ciasto chlebowe:
all of the  starter and soaker/ caly zakwas i namaczanka
508 g  white whole wheat flour/ biale maki razowej pszennej
290 g water/wody
Mix the ingredients and set aside for 45 minutes./ Wymieszalam skladniki i odstawilam ciasto na 45 minut.
Then add 24 g salt and knead the dough. Reapeat kneading after 30 minutes. Cover the dough and let ferment in cool place for 5-6 hours. Shape the loaf, put into a basket and refrigerate for 3 hours.  Temove the loaf from refrigerator.Preheat the oven with baking stone to 500F. Prepare  1/2 cup of hot water for steaming the oven. Bake  for 16 minutes at 500 F and 30 minutes at 475F./
Nastepnie dodalam 24 g soli i zagniotlam ciasto. Powtorzylam zagniatanie po 30 minutach i zostawilam ciasto w chlodnym miejscu na 5-6 godzin. Uformowalam bochenek, ulozylam go w koszu i wstawilam szczelnie przykryte do lodowki na 3 godziny. Wyjelam koszyk z chlebem.Rozgrzalam piekarnik do 250 st.C z kamieniem. Pieklam w tej temperaturze przez kwadrans i jeszcze 30 minut w 245 stopniach C.

To stencil the bread I used the place mat:
After  removing the loaf from the oven,  I slightly moistened its  top with water (using brush) and stenciled them with some  flour.

3 comments:

  1. zycze Ci pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat:)

    a chlebek jest cudny:)

    ReplyDelete
  2. Fajna ta mata :-) Muszę i ja w końcu upiec chleb na zakwasie. Chociaż przyznam, że troszkę mnie to przeraża.

    ReplyDelete
  3. Kasiu nie sie ma czego sie bac. Zakwas jest bardzo milym zwierzatkiem kuchennym. Niewiele potrzebuje -a odwdziecza sie pieknym ciastem.:)

    ReplyDelete