Merry Christmas Everyone!
The loaf goes to yeastspotting at Wild Yeast Blog. First build/Budowanie zaczynu-etap pierwszy:
10 g whole rye sourdough/ zakwasu
100 g whole rye flour/maki zytniej razowej
100g water/wody
Let ferment overnight. Refrigerate for 12 hours./ Zostawilam do fermentacji na 12h, a nastepnie wstawilam do lodowki na kolejne pol doby.
Second Build/2-gi etap:
200g starter/caly zaczyn z poprzedniego etapu
100g whole rye flour/maki zytniej razowej
100g water/wody
Let ferment overnight./ Wymieszalam i zostawilam na 12 godzin.
Overnight Soaker:/Namaczanka:
482 g whole rye flour/maki zytniej razowej
210 whole wheat flour/maki pszennej razowej
100 g dried apricots/suszonych moreli
40 g fresh ginger, grated/imbiru swiezego, startego na tarce
610 g water/wody
Cover tightly and live in cool place overnight./ Zakrylam i zostawilam na noc w chlodnej kuchni.
12 h later:/ Po 12 godzinach100 g whole rye flour/maki zytniej razowej
100g water/wody
Let ferment overnight. Refrigerate for 12 hours./ Zostawilam do fermentacji na 12h, a nastepnie wstawilam do lodowki na kolejne pol doby.
Second Build/2-gi etap:
200g starter/caly zaczyn z poprzedniego etapu
100g whole rye flour/maki zytniej razowej
100g water/wody
Let ferment overnight./ Wymieszalam i zostawilam na 12 godzin.
Overnight Soaker:/Namaczanka:
482 g whole rye flour/maki zytniej razowej
210 whole wheat flour/maki pszennej razowej
100 g dried apricots/suszonych moreli
40 g fresh ginger, grated/imbiru swiezego, startego na tarce
610 g water/wody
Cover tightly and live in cool place overnight./ Zakrylam i zostawilam na noc w chlodnej kuchni.
Final dough:/Ciasto chlebowe:
all of the starter and soaker/ caly zakwas i namaczanka
508 g white whole wheat flour/ biale maki razowej pszennej
290 g water/wody
Mix the ingredients and set aside for 45 minutes./ Wymieszalam skladniki i odstawilam ciasto na 45 minut.
Then add 24 g salt and knead the dough. Reapeat kneading after 30 minutes. Cover the dough and let ferment in cool place for 5-6 hours. Shape the loaf, put into a basket and refrigerate for 3 hours. Temove the loaf from refrigerator.Preheat the oven with baking stone to 500F. Prepare 1/2 cup of hot water for steaming the oven. Bake for 16 minutes at 500 F and 30 minutes at 475F./
Nastepnie dodalam 24 g soli i zagniotlam ciasto. Powtorzylam zagniatanie po 30 minutach i zostawilam ciasto w chlodnym miejscu na 5-6 godzin. Uformowalam bochenek, ulozylam go w koszu i wstawilam szczelnie przykryte do lodowki na 3 godziny. Wyjelam koszyk z chlebem.Rozgrzalam piekarnik do 250 st.C z kamieniem. Pieklam w tej temperaturze przez kwadrans i jeszcze 30 minut w 245 stopniach C.
zycze Ci pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat:)
ReplyDeletea chlebek jest cudny:)
Fajna ta mata :-) Muszę i ja w końcu upiec chleb na zakwasie. Chociaż przyznam, że troszkę mnie to przeraża.
ReplyDeleteKasiu nie sie ma czego sie bac. Zakwas jest bardzo milym zwierzatkiem kuchennym. Niewiele potrzebuje -a odwdziecza sie pieknym ciastem.:)
ReplyDelete