Thursday, December 2, 2010

Evening to evening sourdough loaf- Bochenek w dwa wieczory

Troche eksperymentalny bochenek. Przygotowany we wtorkowy wieczor, a upieczony w srode wieczorem.
Really crust loaf. I like that!

The loaf goes  to yeastspotting at Wild Yeast Blog.
Crumb with figs. Tasty and sweet.

 In the evening mix: (I started at 7:15 PM)/  O 19:15 wymieszalam:                                     
123g vital sourdough  (I used a whole wheat starter, 100% hydration)/ zakwasu pszennego razowego
780g water/wody
170g dark rye flour/maki zytniej razowej
652g  whole wheat flour/maki pszennej razowej
259g  white whole wheat flour/ bialej maki pszennej razowej
Stir the ingredients well and let set for 30 minutes (autolyse).  Po wymieszaniu zostawilam ciasto na 30 minut w misce przykryte sciereczka.
 Then  add:/ a nastepnie dodalam:
22g salt/soli
Knead the dough and it, so it won’t dry out and let set overnight at room temperature. (I finished at 8:20 PM)/ Zagniotlam ciasto, szczelnie owinelam miske folia i zostawilam na noc w kuchni. Byla 20:20.

Next morning:/ Rano o 7:30 wlozylam ciasto do lodowki na poltorej godziny.
 Put dough into refrigerator for1 h 30 minutes. (I did it at 7.30 AM).
Shape the loaf (I added 110g dried mission figs to dough), put in the proofing basket  and then place  in the fridge for  retarding./ Potem uformowalam bochenek (przy okazji dolozylam 110 g suszonych fig). Ulozylam chleb w koszu owinelam folia i wstawilam do lodowki.

Next evening:/Wieczorem o 18-stej:
Remove the loaf from refrigerator, score it and  preheat your oven and baking stone to 500 degrees. (I did at 6.00 PM)./Wyciagnelam ciasto z lodowki, ulozylam na lopacie i nacielam. Rozgrzalam piekarnik do 250 F.
Baking:/Pieklam:
at 500 F-15 minutes with steam/ 15 min. w 250 st.C z para
at 480 F-18 minutes/ 18 min. w 230 st.C
Internal temperature 170 F

No comments:

Post a Comment

Post a Comment