Starter:/Zaczyn:
1 teaspoon whole wheat sourdough/1 lyzeczka zakwasu pszennego
1 teaspoon rye sourdough/1 lyzeczka zakwasu zytniego
150 g water/wody
100 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
100 g dark rye flour/maki zytniej razowej
Let ferment for 12 hours./ Odstaw na 12 godzin.
Cold soaker:/Zimna namaczanka
562 g cold buttermilk/zimnej maslanki
500 g dark rye flour/maki zytniej razowej
Mix and put into refrigerator for 12 h./ Wymieszaj i wstaw do lodowki w szczelnym naczyniu.
Final dough:/Ciasto chlebowe:
all soaker/cala namaczanka
562 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
300 g water, cold/woda z lodowki
Combine and set aside for 35 minutes./Wymieszaj, przykryj i odstaw na 35 minut.
Add all starter, mix and set aside for 35 minutes./Nastepnie dodaj zakwas, wymieszaj i odstaw na 35 minut.
Add 23 g salt and work it through the dough. Set aside for 30 minutes./Dodaj sol, zagniec ciasto i odstaw na 30 minut.
Knead twice every 30 minutes./ Zagniec jesze 2 razy w odstepach polgodzinnych.
Let ferment for 4 hours. Then refrigerate for 3 hours. / Fermentuj w temperaturze pokojowej przez 4 godziny. Nastepnie wstaw do lodowki na 3 godziny.
Shape loaf and put it into proofing basket for 3 hours (including time for preheating the oven to 500F)./Uformuj bochenek, umiesc w koszyku i zostaw do wyrosniecia na 3 godziny. Czas ten uwzglednia okolo 30 minut na rozgrzanie piekarnika z kamieniem do 250 st. C.
Baking:/Pieczenie
for 15 minutes in 500F/15 min w 250 st. C
for 30 minutes in 450F/30 min w 230 st. C
for 10 minutes in 400F/10 min. w 200 st.C
Ze wzgledu na dodatek maslanki dodaje do akcji mlecznej.
No comments:
Post a Comment