Sunday, November 28, 2010

Zawijane buleczki z makiem/ Rolls with poppy seed filling

Przepis opublikowalam niemal rok temu, teraz go poprawilam i wysylam w angielskiej wersji na http://www.wildyeastblog.com/. 6 grudnia zostana tam opublikowane swiateczne receptury nadeslane przez Czytelnikow bloga Susan.

Yeasted Poppy Seed Cake is  Polish tradition and I can't imagine Christmas without it.  My Mum made the best.
I  made sourdough dough from  http://mimicooks.wordpress.com/2009/08/20/destructive-desire/ but the filling was prepared following my Mum instructions.

The rolls go to Special Holiday Edition of YeastSpotting which will be posted on December 6.

Ciasto/Dough:

3 cups maki razowej z pszenicy bialej/3 cups white whole wheat flour
2 cups maki pszennej chlebowej/2 cups bread flour
1 ugotowany ziemniak ugnieciony widelcem/1 poatato mashed
1 lyzeczka soli/1 toospoon salt
1/2 cup rozpuszczonego masla/1/2 cup melted butter (unsalted)
3/4 cup maslanki/3/4 cup buttermilk
1/2 cup miodu/1/2 cup raw honey
2 roztrzepane jajka/2  beaten eggs
1 cup sztywnego zakwasu pszennego/1 cup whole wheat sourdough starter,stiff
For rolling: whites (reserved from filling) mixed with 2 TBS of water

Ciasto zagniotlam i zostawilam przykryte na 15 minut. Podzielilam na trzy kawalki i rozwalkowalam.  Wysmarowalam bialkiem wymieszanym z woda. Na ciescie rozlozylam mase makowo-bakaliowa. Zawijalam rolady, posmarowalam ich wierzch bialkiem i pocielam na kawalki. Ulozylam na blasze przykrytej papierem do pieczenia, przykrylam sciereczka i zostawilam na 2 godziny do wyrosniecia.

  Knead the dough and let rest for 15 minutes.Turn the dough onto your board and divide into 3 equal parts. Roll the dough out. Spread the dough with beaten whites (reserved from making the filling) and then with the poppy seed filling.  Roll the dough tightly . Pinch the seam to seal. Spread whites over the dough. Cut the dough into pieces. Transfer the pieces to a pan (use parchment paper). Cover the pan with a clean towel and proof the rolls for 2 hours.


Nadzienie makowe/Poppy seed filling:

500 g maku/ 500 g dry poppy seeds
goraca woda do namoczenia maku/boiling water to soak the poppy seeds
2 lyzki masla/2 TBS unsalted butter
2 zoltka/2 yolks (reserve whites to spread over your dough)
2 lyzki miodu/2TBS honey (or more to taste)
200 g bakali i orzechow/200 g mixed nuts and dried fruit (like prunes, figs,dates, raisins or candied orange peel )
1 lyzka olejku arakowego/1TBS almond extract
1 lyzka wodki/1 TBS vodka, whiskey or brandy (optional)


Mak namoczylam w goracej wodzie i zostawilam w niej na noc. Nastepnego dnia odsaczylam mak na gazie. Zmielilam go z dodatkiem masla, dodalam  posiekane (wczesniej namoczone we wrzatku) bakalie i orzechy oraz miod, olejek i wodke. Jesli masa jest za malo slodka-mozna dodac wiecej miodu.

Soak the poppy seeds in boiling water for a night. Drain using a cheese cloth and grind with the butter. Add yolks, honey, dried fruit and nuts (previously soaked in hot water, drained and chopped), almond extract and any liquor. Mix with your hand. Taste to adjust the amount of honey.

.
Pieklam w 190 st.C przez 25-30  minut.

Bake for 25-30 minutes at 375 F.

4 comments:

  1. Hi! I wanted to show my boyfriend the delicious looking poppyseed buns you made from the coco bun recipe and I noticed your new blog template. Your blog looks beautiful!!

    Happy baking,
    Mimi

    ReplyDelete
  2. Wspaniałe bułeczki! Zamierzam upiec, ale mam 2 pytania: Czy można ciasto upiec w postaci rolady i pokroić po upieczeniu? CO to jest sztywny zakwas?

    ReplyDelete
  3. Mysle, ze nie ma przeciwskazan do zrobienia rolady-tylko trzeba bedzie dluzej ja piec.
    Zakwas sztywny-aby taki uzyskac nalezy obnizyc ilosc wody -okolo 1/4-1/3 mniej niz maki. To oczywiscie zalezy od rodzaju i wilgotnosci maki. Zakwas powinien miec spojna konzystencje-bardziej jak ciasto. Sztywny zakwas mozna porwac dlonia na kawalki. Taki zakwas mam na zdjeciach tutaj- przy poscie o chlebie z orzeszkami piniowymi-http://bochenkowo.blogspot.com/2010/11/pine-nuts-rye-bread-with-pate-fermentee.html.

    ReplyDelete