Wednesday, June 15, 2011

Pistachio Rye Sourdough/ Pistacjowo-Zytni Chleb na Zakwasie


Submitting toYeastspotting.

Whole Rye Sourdough Starter:/Zytni zaczyn:
130 g rye sourdough starter/zytniego zakwasu z maki pelnoziarnistej
150 g water/wody
150 g whole rye flour (stone ground)/maki zytniej razowej grubo zmielonej
Let ferment for 8 hours./Fermentacja 8 godzin.

Final dough:/Ciasto chlebowe:
all of the starter/caly zaczyn
813 g water/wody
176 g whole wheat flour/maki pszennej pelnoziarnistej
226 unshelled pistachios, roasted, unsalted/prazonych pistacji bez soli (waga bez lupinek)
21 g salt/soli
Combine all of the ingredients, cover and let ferment for 4 hours. Put the dough in 2 loaf pans. Let proof for 1 hour. Then preheat your oven to 500F.
Wymieszac skladniki, przykryc miske i odstawic do fermentacji na 4 godziny. Wlozyc ciasto do dwoch keksowek, przykryc i odstawic na godzine do wyrosniecia. Po tym czasie rozgrzac pilarnik do 250C.


Baking:/Pieczenie:
for 20 minutes at 480 F/20 minut w 245C
for 15 minutes at 450 F/15 minut w 230C
for 10 minutes at 400 F, pans removed/ 10 minut bez foremek w 200C.

2 comments: