Wednesday, June 9, 2010

Bagietko-bulki i inne

Oto efekt wtorkowego piekarniczego szalenstwa:


 Wyprodukowalam mnostwo ciasta - prawie 4 kilogramy.
597 g ciasta zakwaszonego z maki zytniej pelnoziarnistej
529 g ciasta zkwaszonego z maki pszennej razowej
1100 g wody
900g maki zytniej pelnoziarnistej
858 g  maki pszennej razowej
50 g soli
100 g pistacji niesolonych
Ciasto zagniotlam na blacie. Odstawilam na 15 minut i podzielilam na 2 kule. Po godzinie zagniotlam i podzielilam na cztery kule i zostawilam do wyrosniecia na 3 i pol godziny.

Uformowalam chleby i zostawilam do wyrosniecia na kolejne 3 godziny plus czas rozgrzania piekarnika do 500 F z kamieniem. Pieklam 30 minut w 450 F.

4 comments:

  1. bardzo ładny mają wzorek na wierzchu

    ReplyDelete
  2. Aniu..podrzuć mi jeden bochenek, bo chętnie bym zjadła, ale ostatnio mam tyle pracy, że nie mam czasu zająć się moim zakwasem...a teraz jeszcze walizki muszę pakować, bo wyjazd już w piątek...a te przepisy to bierzesz z głowy? czy na czymś się wzorujesz..chciałabym tą książkę o wypiekach pełnoziarnistych, o której kiedyś pisałaś...może poszukam czegoś w tym stylu w polskich księgarniach...choć póki co nigdy nic takiego nie rzuciło mi się w oczy..ale kto wie...może coś się pojawi...pozdrawiam serdecznie i zmykam do pracy

    ReplyDelete
  3. Przepis powstawal na goraco. Duzo zakwasu wymagalo sporo maki, by chleb nie skwasnial, a wody tyle, abym mogla ciasto zagniesc bez problemu. Wypieki wyszly naprawde solidne - po 2 bulkach czulam sie juz przejedzona - wlasnie takie lubie.
    Jesli chodzi o ksiazki - to nie wiem czy warto-internet jest wystarczajaco bogaty w przepisy. Ja przerabiam przepisy z bialej maki na pelnoziarniste i tez jest dobrze.
    Moze znajdziesz cos w polskich ksiegarniach internetowych-sa calkiem dobrze wyposazone w anglojezyczne wydawnictwa. Na poczatku roku wyszla w USA bardzo dobra ksiazka Amy`s Bread - naprawde dobrze napisana (szkoda,ze nie wydano jej, gdy zaczynalam piec chleb)-sa przepisy i duzo praktycznych rad. Wydaje mi sie duzo lepsza od ksiazek Reinharta (ktory odcina kupony od swej slawy.
    Pozdrawiam serdecznie, zycze spokojnej podrozy i milych wakacji.

    ReplyDelete
  4. ten długi bochenek jest barrdzo apetyczny :)

    ReplyDelete