Wednesday, May 12, 2010

Chleb foremkowy

Powstał spontanicznie ze składników, które były pod ręką. Wyrósł - "jak na drożdżach ".


610 g maki pszennej typ 650
104 g 3-dniowego razowca namoczone w 340 g wrzątku
34.5 g drożdży świeżych
6 g soli
180 g jogurtu naturalnego

Make, razowiec z woda, sol i jogurt wymieszałam drewniana łyżka. Drożdże ożywiłam w odrobinie wody pozostałej z namoczenia razowca. Dodałam do reszty składników i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na 90 minut.
Uformowałam chleb i wsadziłam go do formy, którą przerósł w ciągu pół godziny.
Piekłam go w 220 stopniach przez 30 minut.

3 comments:

  1. Uwielbiam takie spontaniczne chlebki i sama często produkuję :)

    ReplyDelete
  2. wspaniały, wielki i taaaki puszysty!

    ReplyDelete
  3. Zanosi sie na smaczny i chyba długo świeży chleb? Sprawdzę go niebawem:)

    ReplyDelete