Maślane buły plecione w stylu chałki.
270 ml ciepłej wody
2 łyżeczki miodu
50 g drożdży
700 g mąki
10 g soli
88 g miękkiego masła
Drożdże ożywiłam w ciepłej wodzie z miodem. Dodałam do reszty składników i zagniotłam ciasto. Po godzinie je odgazowałam i zostawiłam na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzieliłam, na 4 części. Każdą ćwiartkę przepołowiłam i formowałam długie wałeczki i zaplatałam z nich bułki.
Po godzinie rośnięcia piekłam je 25 minut w 190 st. C.
wyglądają obłędnie!
ReplyDeleteAle piękne buły...robie się głodna....
ReplyDeleteDonoszę niniejszym,że wykonałam osobiście chlebek męski z Twojego bloga i wyszedl mi pychotny i wszyscy ( mężczyzna w rodzinie jest jeden reszta to damy) zjedliśmy go prawie za jednym posiedzeniem. Nie zrobiłam zdjęcia ale nosze się z zamiarem znowu zrobić ten chlebuś.
Wielgasiu, bardzo się cieszę, że upiekłaś męski i że wszystkim smakował. Ja też mam na niego chętkę.
ReplyDeletePozdrawiam!
Fajne takie małe chałeczki:)))
ReplyDelete