Tuesday, May 4, 2010

Kanapkowy chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie

Zrodlo: http://www.chewswise.com/chews/2010/04/sourdough-spelt-bread-with-flax-seeds.html





Zaczyn (8-12 godzin)

70 gram zakwasu
80 gram wody
60 grams maki pszennej razowej
60 grams maki orkiszowej razowej

plus: (min. 2 godziny namaczania)
85 nasion slonecznika
75 gram wody

Ciasto wlasciwe:
250 zaczynu
namoczone pestki
280 maki pszennej razowej
280 maki orkiszowej
400 gram wody
14 gram soli

Zagniotlam ciasto z powyzszych skladnikow. W czasie wyrastania rozciagalam ciasto 2 razy co 50 minut. Laczny czas wyrastania to 150 minut.
Uformowalam bochenek, wlozylam do foremki keksowej i dalam mu wyrosnac przez 90 minut.
W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 500 F. Pieklam 30 w temperaturze 450 F. A potem jeszcze dopiekalm 10 minut w 400 F bez formy.

6 comments:

  1. Anulko,
    szukam przepisu na chlebek ciemny, raczej żytni,taki raczej ciężki i wilgotny coś jak sitek no i w smaku intensywny ( lubimy intensywne smaki chleba) Polecisz coś od siebie?
    Pozdrawiam
    Asia

    ReplyDelete
  2. Wszystkie niemal zytnie chleby, ktore upieklam to chleby z charakterem - dzieki grubo mielonej mace razowej zytniej- mysle, ze najlepszy byl ten:
    http://bochenkowo.blogspot.com/2010/03/chleb-roku.html
    i ten:
    http://bochenkowo.blogspot.com/2009/10/meski-chleb.html.
    Moja uwaga- to dostosowanie ilosci wody- ta maka jest ciezka i zwykle wymaga wiecej plynow niz drobno mielona zytnia czy zytnia biala.
    Pozdrawiam Cie Asiu serdecznie!

    ReplyDelete
  3. i jeszcze zapomnialam o tym - tez byl swietny:
    http://bochenkowo.blogspot.com/2009/09/vollkornbrot.html

    ReplyDelete
  4. Spróbuję męski- od razu ujął mnie nazwą, uwielbiam takie chleby, bo jestem leniuszek. Oj napatrzyłam sie u Ciebie na razowe bajgle i inne cuda.

    ReplyDelete
  5. swietny wybor-podaje linka do przepisu, z którego korzystalam
    http://beginningwithbread.wordpress.com/2009/06/16/detmolder-90-rye-bread/

    ReplyDelete