Zaczyn (8-12 godzin)
70 gram zakwasu
80 gram wody
60 grams maki pszennej razowej
60 grams maki orkiszowej razowej
plus: (min. 2 godziny namaczania)
85 nasion slonecznika
75 gram wody
Ciasto wlasciwe:
250 zaczynu
namoczone pestki
280 maki pszennej razowej
280 maki orkiszowej
400 gram wody
14 gram soli
Zagniotlam ciasto z powyzszych skladnikow. W czasie wyrastania rozciagalam ciasto 2 razy co 50 minut. Laczny czas wyrastania to 150 minut.
Uformowalam bochenek, wlozylam do foremki keksowej i dalam mu wyrosnac przez 90 minut.
W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 500 F. Pieklam 30 w temperaturze 450 F. A potem jeszcze dopiekalm 10 minut w 400 F bez formy.
85 nasion slonecznika
75 gram wody
Ciasto wlasciwe:
250 zaczynu
namoczone pestki
280 maki pszennej razowej
280 maki orkiszowej
400 gram wody
14 gram soli
Zagniotlam ciasto z powyzszych skladnikow. W czasie wyrastania rozciagalam ciasto 2 razy co 50 minut. Laczny czas wyrastania to 150 minut.
Uformowalam bochenek, wlozylam do foremki keksowej i dalam mu wyrosnac przez 90 minut.
W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 500 F. Pieklam 30 w temperaturze 450 F. A potem jeszcze dopiekalm 10 minut w 400 F bez formy.
jak smakowicie wygląda!
ReplyDeleteAnulko,
ReplyDeleteszukam przepisu na chlebek ciemny, raczej żytni,taki raczej ciężki i wilgotny coś jak sitek no i w smaku intensywny ( lubimy intensywne smaki chleba) Polecisz coś od siebie?
Pozdrawiam
Asia
Wszystkie niemal zytnie chleby, ktore upieklam to chleby z charakterem - dzieki grubo mielonej mace razowej zytniej- mysle, ze najlepszy byl ten:
ReplyDeletehttp://bochenkowo.blogspot.com/2010/03/chleb-roku.html
i ten:
http://bochenkowo.blogspot.com/2009/10/meski-chleb.html.
Moja uwaga- to dostosowanie ilosci wody- ta maka jest ciezka i zwykle wymaga wiecej plynow niz drobno mielona zytnia czy zytnia biala.
Pozdrawiam Cie Asiu serdecznie!
i jeszcze zapomnialam o tym - tez byl swietny:
ReplyDeletehttp://bochenkowo.blogspot.com/2009/09/vollkornbrot.html
Spróbuję męski- od razu ujął mnie nazwą, uwielbiam takie chleby, bo jestem leniuszek. Oj napatrzyłam sie u Ciebie na razowe bajgle i inne cuda.
ReplyDeleteswietny wybor-podaje linka do przepisu, z którego korzystalam
ReplyDeletehttp://beginningwithbread.wordpress.com/2009/06/16/detmolder-90-rye-bread/