Tuesday, May 18, 2010

Skręcony Szwajcarski Chleb

 Funkcjonuje też pod nazwą Wurzelbrot, a w naszej piekarni jest sprzedawany jako Słowiański - i jego wygląd udało mi się skopiować idealnie.

400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki żytniej razowej
3,5 g suchych drożdży
300-330 ml lodowato zimnej wody
1-2 łyżeczki soli
szczypta cukru
dodatkowo 70 g pestek dyni

 Ciasto zagniotłam. Szczelnie owinęłam  folią miskę z ciastem i włożyłam  do lodówki na co najmniej 12 godzin (może być nawet doba). Wyciągnęłam  ciasto i zostawiłam w kuchni na 3 godziny. Uformowałam chleb i  ułożyłam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryłam ściereczką. Zostawiłam na 2 i pół godziny. Piekarnik rozgrzałam do 250 st. C i piekłam chleb przez kwadrans. Obniżyłam temperaturę do 200 st. C i dopiekałam jeszcze 10 minut.

Swiss Twisted Bread

3 comments:

  1. fajny , pewnie przez to leżakowanie w lodówce ma fajny smak
    p.s tych drożdży to gram?

    ReplyDelete
  2. o przepraszam -tak gram -pół torebki

    ReplyDelete