Funkcjonuje też pod nazwą Wurzelbrot, a w naszej piekarni jest sprzedawany jako Słowiański - i jego wygląd udało mi się skopiować idealnie.
400 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki żytniej razowej
3,5 g suchych drożdży
300-330 ml lodowato zimnej wody
1-2 łyżeczki soli
szczypta cukru
dodatkowo 70 g pestek dyni
Ciasto zagniotłam. Szczelnie owinęłam folią miskę z ciastem i włożyłam do lodówki na co najmniej 12 godzin (może być nawet doba). Wyciągnęłam ciasto i zostawiłam w kuchni na 3 godziny. Uformowałam chleb i ułożyłam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryłam ściereczką. Zostawiłam na 2 i pół godziny. Piekarnik rozgrzałam do 250 st. C i piekłam chleb przez kwadrans. Obniżyłam temperaturę do 200 st. C i dopiekałam jeszcze 10 minut.
Swiss Twisted Bread
wygląda bajecznie!
ReplyDeletefajny , pewnie przez to leżakowanie w lodówce ma fajny smak
ReplyDeletep.s tych drożdży to gram?
o przepraszam -tak gram -pół torebki
ReplyDelete