zdjęcie z kamery internetowej |
34 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
Wszystkie składniki wymieszałam i poczekałam do ożywienia drożdży.
Do miski wsypałam:
504 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki soli
34 g masła
zaczyn drożdżowy
ok. 50 ml wody plus roztrzepane jajko
Ciasto zagniotłam i zostawiłam w misce, przykrytej folia, do podwojenia objętości.
Podzieliłam kule ciasta na 6 części. Każdy trójkąt rozciągnęłam dłońmi i zwijałam rogale. Wyrastały 45 minut. Piekłam w 200 st. C przez kwadrans. Dopiekałam od góry przez 5 minut, aby się przyrumieniły.
takie puszyste rogale zawsze są wyśmienite! a ze szklanką ciepłego mleka to już w ogóle!
ReplyDeleteAniu, udanego pobytu w Polsce..my do naszego wyjazdu już także odliczamy dni..tym razem aż na miesiąc nam się uda tam pojechać i już nie mogę się doczekać..a Ty naciesz się rodzicami:)
ReplyDeleteTata musiał być zadowolony:)
ReplyDeletePozdrowienia serdeczne, Olcik:*
Ewo, bardzo dziękuję.
ReplyDeleteOlcik, Tata był bardzo zadowolony - bo dawno nie jadł domowych rogali.
Paulo, pozdrowienia i dla Ciebie.