Monday, May 24, 2010
Maślankowa drożdzówka
5 szklanek mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki soli
2 szklanki maślanki
1 jajko
50 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
2 łyżeczki miodu
Drożdże uaktywniłam w wodzie z miodem. Mąkę i sól wymieszałam z maślanką i jajkiem o temperaturze pokojowej.
Dolałam drożdże i wymieszałam ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Przykryłam miskę z ciastem folią i zostawiłam je do czasu , aż podwoiło swą objętość. Trwało to ok. godziny. Zmieszałam i odgazowałam ciasto - zostawiłam na kolejne 30 minut. Następnie podzieliłam ciasto na 6 wałeczków i ułożyłam je formie obficie wysmarowanej masłem. Po 30 minutach rośnięcia, piekłam maślankową drożdżówkę w 200st. C przez 15 minut. Obniżyłam temperaturę do 150 st. C, wysmarowałam wierzch ciasta masłem i dopiekałam do zarumienienia przez 10 minut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
W sam raz na sniadanko do kawy zbożowej
ReplyDeleteodkroiłabym jeszcze ciepłą
ReplyDeletez dżemem byłaby idealna... :)
ReplyDeleteno zjadłabym i tyle napiszę...bo ja uwielbiam wszystko co drożdżowe..pozdrawiam Cię Aniu serdecznie
ReplyDeleteA ja, Ewo - lubię drożdżowe robić i na nie patrzeć-ale jakoś apetytu na nie nie mam.
ReplyDeletePozdrowienia.