Friday, May 21, 2010

Plecionki

 Maślane buły plecione w stylu chałki.


270 ml ciepłej wody
2 łyżeczki miodu
50 g drożdży

700 g mąki
10 g soli
88 g miękkiego masła

Drożdże ożywiłam w ciepłej wodzie z miodem. Dodałam do reszty składników i zagniotłam ciasto. Po godzinie je odgazowałam i zostawiłam na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzieliłam, na 4 części. Każdą ćwiartkę przepołowiłam i formowałam długie wałeczki i zaplatałam z nich bułki.
Po godzinie rośnięcia piekłam je 25 minut w 190 st. C.

4 comments:

  1. Ale piękne buły...robie się głodna....
    Donoszę niniejszym,że wykonałam osobiście chlebek męski z Twojego bloga i wyszedl mi pychotny i wszyscy ( mężczyzna w rodzinie jest jeden reszta to damy) zjedliśmy go prawie za jednym posiedzeniem. Nie zrobiłam zdjęcia ale nosze się z zamiarem znowu zrobić ten chlebuś.

    ReplyDelete
  2. Wielgasiu, bardzo się cieszę, że upiekłaś męski i że wszystkim smakował. Ja też mam na niego chętkę.
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Fajne takie małe chałeczki:)))

    ReplyDelete