Thursday, November 25, 2010

Miche with Chestnuts/Chleb z kasztanami

It`s Thanksgiving Day so I've decided to bake bread with something special. I've chosen chustnuts. /Na Dzien Dziekczynienia wybralam niecodzienny dodatek do chleba-jadalne kasztany z Wloch.


The loaf goes  to yeastspotting at Wild Yeast Blog.


Based on the recipe submitted by  Shiao-Ping.

Starter-1st build- 8.30PM-pierwszy etap budowania zaczynu 20.30
6g whole wheat sourdough (from the fridge)/zakwasu pszennego z lodowki
9g water/wody
14g whole wheat flour/maki pszennej razowej

Starter-2nd build- 7.30 AM-drugi etap 7.30
28g starter/ caly zakwas
16g water/wody
30g whole wheat flour/maki pszennej razowej

Starter-3rd build- 1 PM-3 etap, 13.00
74g starter/caly zakwas
56g water/wody
100g whole wheat flour/maki pszennej razowej

Final dough- 5PM-ciasto chlebowe 17.00
788g water/wody
all sourdough/caly zakwas z 3 etapow
222 g dark rye flour/maki zytniej razowej
698 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
mix and set aside for 30 minutes/wymieszaj i odstaw na 30 minut
Add:/Dodaj:
184 g Italian peeled and cooked chestnuts (from Trader Joe's)/ugotowanych kasztanow jadalnych
20 g salt/soli

Mix and set aside for 30 minutes; repeat procedure 4 times.Let rest for 45 minutes. Pre-shape and shape, then place the dough in the fridge for overnight retarding.
 Wymieszaj i zagniec ciasto-odstaw na 30 min. Powtorz zagniatanie jeszcze 4 razy w odstepach 30 minutowych. Daj ciastu odpoczac przez 45 minut, uformuj bochenek, uloz go w koszu, owin szczelnie folia i wstaw na noc do lodowki.


Next morning:/Nastepnego dnia:
Pre-heat the oven to 500 F with the baking stone./Rozgrzej piekarnik z kamieniem do 250 st.C.
Score the dough./ Natnij chleb.
Bake with steam at 500 F for 15 minutes and at 450 F for 40 minutes./Piecz z para przez kwadrans w 250 st.C i  w 230 st.C przez 40 minut.




Ciekawe czy misie lubia kasztany?




Dolaczcie do  konkursu z okazji Dnia Pluszowego Misia!


Moj Misio Jakub

1 comment: