Tuesday, April 20, 2010
Chleb bez zagniatania z pieczonym czosnkiem
1 glowka czosnku upieczona w folii z dodatkiem kropli oliwy-rozdrobniona w blenderze powedrowala do chleba z ponizszej receptury:
200 g zakwasu zytniego
200 g maki zytniej razowej
100 g wody
Zostawilam na 12 godzin do wyrosniecia.
Do zaczynu dodalam:
486 g maki pszennej razowej
460 g wody
12 g soli
rozdrobniony czosnek.
Ciasto wymieszalam, zagniotlam i zostawilam przykryte w misce na 8 godzin, aby dojrzewalo.
Po tym czasie uformowalam bochenek i zostawilam go na 4 godziny. Piekarnik z garnkiem rozgrzalam do 500F
Pieklam 25 minut w 450 F. Odkrylam pokrywke i dopiekalam w 400 F przez 10 minut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment