Sunday, April 25, 2010
Moj ideal
Od 9-15.30 dojrzewal zaczyn z :
300 g maki zytniej razowej
300 g wody
2 lyzek zakwasu zytniego
oraz moczylo sie :
200 g ziaren pszenicy zalanych 243 g goracej wody
oraz namaczanka z:
110 g chleba pszennego
140 g ziaren siemienia lnianego
177 g goracej wody.
O 16.00 skonczylam zagniatac ciasto z powyzszych skladnikow oraz z:
800 g maki pszennej razowej
242 g wody
19 g soli.
Zagniotlam je jeszcze o 16.30 i 17.00, a potem zostawilam do wyrosniecia do godziny 19.30.
Obsypalam blat maka , uformowalam bochenek i umiescilam go na sciereczce w koszu.
Okolo godziny 20.10 rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 500 F i przygotowalm 1 cup wody do naparowania piekarnika.Wsunelam chleb na kamien i pieklam 20 minut; obnizylam temperature do 450 F i pieklam kolejne 20 minut. Ostatnie 20 minut chleb piekl sie w 400 F.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ma pięny miąższ:) Wygląda naprawdę świetnie:) A ja zmykam też odświeżyć mój zakwas;))
ReplyDeleteRzeczywiście idealny!
ReplyDeleteŚlicznie Ci wyrósł :)
ReplyDeletemój chyba też ideał by był...muszę go zrobić..piękne zdjęcie:)
ReplyDeleteCudowny:)
ReplyDelete