Monday, April 5, 2010

Slonecznik

247 g zakwasu zytniego
203 g zakwasu pszennego
3 lyzki zastepnika jaj
rozpuscilam w :
257 g wody
i dodalam:
900 g maki razowej z bialej pszenicy
12 g soli
225 g wody
zagniotlam ciasto i odstawilam na kwadrans;
dodalam:
132 g slonecznika namoczonego we wrzatku i odsaczonego
i ponownie zagniotlam ciasto, aby polaczyly sie z nim pestki slonecznika. Zakrylam miske i zostawilam ciasto na 1 godzine. Wyciagnelam ciasto na naoliwiony blat i rozciagnelam-zlozylam ciasto. Powtorzylam po 2 i 3 godzinie wyrastania.Pozwolilam ciastu odpoczac pol godziny, a potem uformowalam okragly-splaszczony bochenek. Lejkiem uformowalam srodek slonecznika i wysypalam go czarnym sezamem. Platki wycielam nozyczkami i przekrecilam je na druga strone. Slonecznik wyrastal dwie godziny (w tym czas nagrzania piekarnika do 450 F). Pieklam 21 minut. Wylaczylam piekarnik i wyjelam chleb.Posmarowalam chleb mieszanka zoltego barwnika, wody i zastepnika jaj w proszku. Wstawilam na 2 minuty do piekarnika, aby barwnik wysechl.


Jak zrobic Slonecznik.

No comments:

Post a Comment