Przepis z bloga Chili und Ciabatta, a ja dodalam do skladnikow chleba troche bakalii.
Na dwa dni przed pieczeniem:
50 gram zytniego zakwasu
100 gram wody
100 gram maki zytniej
wymieszalam i zostawilam na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Dzien przed pieczeniem;
200 gram zaczynu z 1-go dnia
140 gram wody
260 gram maki
wymieszalm i zostawilam na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia:
500 gram zytniego zaczynu
1 kg zytniej maki
660 gram wody
26 gram soli
6 suszonych sliwek
8 suszonych daktyli
wymieszalam i zostawilam w misce do wyrosniecia na 5 godzin.
Uformowany chleb zostawilam na godzine.
Pieklam 20 minut w 475 F, kolejne 20 minut w 425 F i ostatnie 20 minut w 400 F.
No comments:
Post a Comment