Od miesiaca probowalam odtworzyc ksztalt tego chleba, ale nigdy nie mialam odpowiednio sztywnego ciasta, aby English Cottage Bread wykonac.
Sklada sie z dwoch okraglych bochenkow ulozonych jeden na drugim. Maly i duzy bochenek przebija sie przez srodek drewniana lyzka, aby powstala dziura. Otwor ma pomoc rozrosnac sie ciastu podczas pieczenia. Takie ulozenie bochenkow moze wynikac z niewielkiej przestrzeni w dawnych piecykach.
477 g zakwasu pszennego
484 g wody
14 g soli
940 g maki razowej z pszenicy bialej
Zagniatalam ciasto przez okolo 20 minut na blacie. Nie bylo to latwe, bo zlezalo mi na scislym ciescie, ktore pozwoli na uformowanie pietrowego chleb
a. Po ponad 4 godzinach ciasto pieknie przyroslo i nie przypominalo sztywnej kuli, jaka bylo na poczatku:
Ciasto podzielilam na dwie czesci: wieksza (obtoczona w maku) i mniejsza (gorna). Poniewaz nie mam drewnianej lyzki, otwor wykonalm gruba laska cynamonu. Przykrylam miska, aby ciasto nie schlo i mialo cieplo.
Wygląda świetnie, jestem ciekawa skąd inspiracjado zrobienia właśnie angielskiego chleba?
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
lubie bawic sie ksztaltami chlebow; ten znalazlam na jakies stronie internetowej i w koncu udalo mi sie go wykonac;
ReplyDeletepozdrawiam!