Wednesday, April 28, 2010

English Cottage Bread


Od miesiaca probowalam odtworzyc ksztalt tego chleba, ale nigdy nie mialam odpowiednio sztywnego ciasta, aby English Cottage Bread wykonac.
Sklada sie z dwoch okraglych bochenkow ulozonych jeden na drugim.  Maly i duzy bochenek przebija sie  przez srodek drewniana lyzka, aby powstala dziura. Otwor  ma pomoc rozrosnac sie ciastu podczas pieczenia. Takie ulozenie bochenkow moze wynikac z niewielkiej przestrzeni w dawnych piecykach.

477 g zakwasu pszennego
484 g wody
14 g soli
940 g maki razowej z pszenicy bialej

Zagniatalam ciasto przez okolo 20 minut na blacie. Nie bylo to latwe, bo zlezalo mi na scislym ciescie, ktore pozwoli na uformowanie pietrowego chleb
a. Po ponad 4 godzinach ciasto pieknie przyroslo i nie przypominalo sztywnej kuli, jaka bylo na poczatku:


















Ciasto podzielilam na dwie czesci: wieksza (obtoczona w maku) i mniejsza (gorna). Poniewaz nie mam drewnianej lyzki, otwor wykonalm gruba laska cynamonu. Przykrylam miska, aby ciasto nie schlo i mialo cieplo.
Po dwoch godzinach rosniecia - rozgrzalm piekarnik do 500 F.Wyjelam laske cynamonu i wlozylam chleb do piekarnika (na papierze). Pieklam w 450 F przez kwadrans z para z 1 cup wody oraz 20 minut po usunieciu papieru spod bochenka.

2 comments:

  1. Wygląda świetnie, jestem ciekawa skąd inspiracjado zrobienia właśnie angielskiego chleba?

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  2. lubie bawic sie ksztaltami chlebow; ten znalazlam na jakies stronie internetowej i w koncu udalo mi sie go wykonac;
    pozdrawiam!

    ReplyDelete