Monday, November 16, 2009

Precle i supelki razowe na zakwasie

 Przepis na precle znalazlam na stronie http://www.thefreshloaf.com/node/11993/sourdough-pretzels. Poniewaz jestem pozytywnie uzalezniona od wypiekow pelnoziarnistych - uzylam maki razowej z bialej pszenicy w tym przepisie.


Wieczorem zagniotlam ciasto z :
171 g chlodnej wody
256 g zakwasu z bialej maki pelnoziarnistej
567 g maki pszennej pelnoziarnistej z pszenicy bialej
1 lyzki slodzika z agawy
1 lyzki soli

Zagniecione ciasto podzielilam na 3 czesci, przykrylam folia i zostawilam na 45 minut do wyrosniecia.

Kule podzielilam na 12 czesci - po 85 g kazda. Z nich formowalam waleczki, ktore zaplatywalam w precle i supelki.
Tak uformowane buleczki ulozylam na blasze do pieczenia i owinelam folia. Wstawilam do lodowki na 20 godzin. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjelam precle z lodowki.
Pieklam w 400 F - 200 C przez 20 minut.

No comments:

Post a Comment