Wednesday, October 14, 2009

Bardzo niespieszny razowiec

zytyni razowiec

Bardzo smaczny, bardzo prosty w wykonaniu  chleb. Mozna go zostawic na noc do wyrosniecia, wstac o swicie i cieszyc sie goracym chlebem z chrupiaca skorka na sniadanie.
Wykorzystalam ten przepis http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/12/100-zytni-z-zaparka.html.  Moja zmiana to zastapienie czesci maki zytniej – maka chlebowa pszenna.
Zaparka – przygotowalam o 10 rano:
60 gram maki zytniej razowej zalalam 240 ml wrzatku.
Okolo godziny 17.50 wymieszalam:
300 g zaparki
200 g zakwasu z maki zytniej razowej
150 g mazki zytniej razowej
150 g maki pszennej chlebowej
2 lyzeczke soli
Przykrylam miske z ciastem folia i wstawilam do wysoko powieszonej szafki kuchennej, aby chleb mial cieplo. Czwartek byl wyjatkowo chlodny i ciemny.
Po godzinie przelozylam ciasto do formy wysmarowanej olejem i zakrylam folia – odstawilam do szafki.
Chleb wyrastal do godziny 6 rano. Wtedy wstawilam go na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 410 stopni F.
Skonsumowalam gruba pajde pysznego razowca ze smietankowym kozim serkiem jeszcze zanim wybila 8 godzina.

No comments:

Post a Comment