Wednesday, June 8, 2011

Soft and Sweet Whole Wheat Sourdough / Zurawinowy Pszenny Bochenek

Soft bread with a lot taste from dried cranberries. /Delikatny chleb z duza iloscia suszonych zurawin. 
Submitting toYeastspotting



Whole Wheat Sourdough Starter:/Zaczyn zakwasowy:
100 g whole wheat sourdough/zakwasu pszennego
100 g water/wody
100 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
Let ferment for 5 hours./Fermentacja 5 godzin.

Final Dough:/Ciasto:
all of the starter/zaczyn
400 g water/wody
500g whole wheat flour/maki pszennej razowej
10 g salt/soli
170 g dried cranberries/suszonych zurawin

Combine the starter, water and flour. Set aside for 20 minutes. Soak the dried cranberries in hot water, then drain and work them through the dough.  Let ferment for 3 hours. Stretch and fold after 90 minutes of fermentation. Divide the dough into seven pieces. Let relax for 15 minutes. Shape 7 balls and put them into a spring-form pan (lined with parchment paper). Let proof for two hours. Then preheat your oven to 500F. Bake with steam for 15 minutes. Remove the pan, reduce the temperature to 455F and bake for 20 minutes.

Wymieszac wode zaczyn i make. Odstawic na 20 minut. W tym czasie namoczyc suszone zurawiny we wrzatku. Nastepnie dodac do ciasta sol i odsaczone zurawiny. Zostawic ciasto do fermentacji na 3 godziny. W polowie fermentacji rozciagnac i zlozyc ciasto. Podzielic ciasto na 7 czesci i odstawic na kwadrans. Uformowac z ciasta kule i ulozyc w okraglej formie(uzylam tortownicy wylozonej papierem do pieczenia). Odstawic do wyrosniecia na 2 godziny, a potem rozgrzac piekarnik z kamieniem do maksymalnej temperatury. Piec w 250 stopniach C przez kwadrans, usunac tortownice  i  piec w 230 przez 20 minut.

1 comment: