Tuesday, September 22, 2009

100% Rye Hearth Bread



Male receptury z ksiazki Reinharta o wypiekach pelnoziarnistych wymahaja niezwyklej regularnosci. Jednego wieczora pieke chleb i czytam juz kolejny przepis, bo wiem, ze po sniadaniu bede juz miala go co najwyzej polowe. I znowu trzeba  wyjac z lodowki  i odswiezyc zakwas, potem wieczorem  przygotowac zaczyn i namaczanke , aby  rano wymieszac ciasto finalowe, po  poludniu wsadzic je do koszyka i pod wieczor do piekarnika.
100 rye
Namaczanka:
227 g maki zytniej pelnoziarnistej
4 g soli
227 g wody
9 g glutenu
Wszystko wymieszalam, zagniotlam w kule, zakrylam folia i zostawilam na 12 godzin.
Zaczyn:
142 zytniego zakwasu pelnoziarnistego
213 g maki zytniej pelnoziarnistej
170 g wody
wymieszalam i odstawilam na 12 godzin.
CIASTO CHLEBOWE:
caly zaczyn i namaczanka
113 g maki zytniej razowej
9 g soli
2 lyzki zlotego siemienia lnianego
Ciasto zagniotlam i wlozylam do naoliwionej miski na 6 godzin. Wyciagnelam, uformowalam bochenek i ulozylam w koszyku na 3 godziny.
wyrosniety
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500 F. Wsadzilam chleb i naparowalam piekarnik 1 cup wody. Obnizylam temperature do 425 F (218 C) i pieklam 20 minut. Obrocilam bochenek o 180 stopni i pieklam jeszcze 20 minut.
100 procent rye hearth bread

No comments:

Post a Comment