Friday, September 25, 2009

HAPANLEIPA


Ten chleb powinien miec ksztalt kola – bo taki  jest oryginalny  finski HAPANLEIPA.
Chleb zrobilam wg przepisu P. Reinharta  (ale bez drozdzy).
zytnie serce
Namaczanka (na 12 godz. przed mieszaniem ciasta  wlasciwego)
227 g maki zytniej razowej grubo mielonej
4 g soli
170 wody
7 g syropu z agawy
wymieszalam  powyzsze skladniki , uformowalam kule i przykrylam miske z folia.
Zaczyn
71 g zakwasu z maki zytniej razowej grubo mielonej
213 g maki zytniej razowej grubo mielonej
170 g wody
wymieszalam, zagniatlam przez 2 minuty i odstawilam na 4 godziny.
Ciasto chlebowe:
namaczanka – moj byla twarda i zbita – wiec rozdrobnilam ja blenderem
zaczyn
5g soli
113 g zakwasu z maki pszennej razowej (w oryginale bylo 113g maki pszennej/zytniej razowej i 7g drozdzy suszonych) – chce unikac dodawania drozdzy do moich chlebow zakwasowych
1 /2 cup tradycyjnych platkow na owsianke ( irish style oats – steel cut), namoczonych we wrzatku 4 godziny wczesniej – to moj dodatek
Wymieszalam dokladnie wszystkie skladniki ciasta i zagniatalam je przez 3 minuty na obsypanej maka powierzchni. Ciasto jest ciezkie i lepiace. Umylam i naoliwilam miske. Zagniatalam ciasto jeszcze minute, przelozylam je do miski, ktora nakrylam folia i odstawilam na 2 godziny.
Na lopacie rozlozylam papier do pieczenia, ktory obsypalam maka zytnia razowa. Przelozylam ciasto, rozolaszczylam i rozwalkowalam na okolo 1/2 cm. Formowalam mokrymi dlonmi. Obsypalam wierzch maka. Podziurkowalam ciasto gruba wykalaczka. Przykrylam scierka i odstawilam chleb na 2 godziny.
Potem rozgrzalam piec z kamieniem do 425 F (218C). Przelozylam chleb z papierem na kamien i obnizylam temperatute do 350 F (177 C). Pieklam chleb 15 minut, a po tem obrocilam kamien z chlebem o 180 stopni i pieklam kolejny kwadrans. Wyjelam chleb z kamieniem z piekarnika i zostawilam tak na 1 godzine.
Gdybym posmarowala goracy chleb – oliwa lub stopionym maslem, mialby on blyszczaca, a nie bura skorke.


No comments:

Post a Comment