Thursday, February 25, 2010

Schiacciata z borowka amerykanska





Schiacciata to focaccia na slodko. Mozna ja zrobic z borowkami, winogronami, karmelizowana cebula.
Przepis znalazlam na  stronie The Fresh Loaf. Zrezygnowalam jednak z drozdzy i zastosowalam moj zakwas pszenny, zeby sie zbytnio nie rozleniwil siedzac w lodowce.
W oryginalnym przepisie dodano galazke rozmarynu do oliwy. Dla mnie to nazbyt ryzykowne smakowo polaczenie.

Zaczyn zakwasowy (zostawilam na 14 godzin)
3 lyzki zakwasu
125 g maki razowej z bialej pszenicy
160 g wody

nastepnie dodalam :
410 g wody
690 g maki razowej z bialej pszenicy
1 lyzka soli
3 lyzki oliwy
3 lyzki syropu z agawy
2 szklanki borowki amerykanskiej-rozmrozonej.

 Zagniotlam ciasto z powyzszych skladnikow. Zostawilam na 4 godziny do wyrosniecia. Co godzine zagniatalam krotko ciasto w misce.Ciasto rozciagnelam. Rozlozylam borowki i przykrylam je gorna czescia ciasta. Na wierzch wysypalam reszte borowek . Mozna posypac owoce cukrem do smaku.
Odstawilam na 1 godzine do wyrosniecia. Pieklam w 400 F przez 45 minut.

Czy Schiacciata smakowalaby bohaterom z Krainy Czarow?
W Krainie Czarów

4 comments:

  1. Na słodko, z borówkami - mnie by smakowała :)

    ReplyDelete
  2. Świetny pomysł - drożdżowe bez drożdży, na zakwasie, z mąki razowej - upiekę w najbliższym czasie. Dziękuję za przepis :-)

    ReplyDelete
  3. ładnie się nazywa
    lubię bardzo borówki..

    ReplyDelete
  4. ależ ładna ta focaccia na słodko...ja raczej też bym odrzuciła rozmaryn, aby w pełni delektować się borówkami:)

    ReplyDelete