
Na 12 godzin przed mieszaniem ciasta wlasciwego przygotowalam zaczyn zakwasowy z maki razowej z bialej pszenicy (ok. 3 cups), wody (1 i 1/2 cups ) i 3 lyzek zakwasu .
Nastepnego dnia o poranku – do 5 cups zaczynu dodalam 4 cups maki, 2 cups musu jablkowego z rodzynkami i 2 jajka. Moj zaczyn byl plynny i nie musialam dodawac do niego wody. Przykrylam miske folia i odstawilam na pol godziny. Nastepnie dodalam 1 lyzke soli, 1 lyzke syropu z agawy i 5 utartych na drobno marchewek. Zamieszalam i odstawilam na 2 godziny w misce przykrytej folia.
Wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchnie, podzielilam na pol. Z kazdej polowki staralam sie utoczyc 3 walki. Ciasto bylo bardzo kleiste i zaplatanie chalek bylo trudne.
Przelozylam je do foremek, przykrylam folia i zostawilam do wyrosniecia na okolo 5 godzin.
Pieklam w temperaturze 400 stopni F przez 45 minut.

Smak jablek i marchewki jest wlasciwie niewyczuwalny. Mus jablkowy dodal chalkom wilgotnosci, a marchewka uroku. Maka razowa nadala specyficzny kolor – ktory odroznia te chalke od klasycznych drozdzowych wypiekow przygotowywanych z maki oczyszczonej.
No comments:
Post a Comment