530 g maki orkiszowej - pelnoziarnistej
350 g wody
10 g soli
1/4 cup zakwasu
3 lyzki miodu lub 2 lyzki syropu z agawy
W wodzie rozpuscilam miod, dodalam zakwas, a nastepnie make wymieszana z sola. Wymieszalam dokladnie skladniki, przykrylam miske folia i odstawilam na 1 godzine.
Nastepnie rozciagnelam i zlozylam ciasto. Zrobilam to jeszcze 2 razy – dajac ciasto odpoczac po 30 minut. Po trzecim rozciagnieciu ciasta, przykrylam miske folia i zostawilam ciasto na noc w kuchni.
Rano uformowalam bochenek i wlozylam ciasto do formy. Roslo 2 godziny. W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 450 stopni F. Chleb piekl sie 45 minut.
ja mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej - czy razowa to pełnoziarnista? bo się "od zawsze" nad tym zastanawiam
ReplyDeletemysle, ze razowy i pelnoziarnisty to synonimy (niestety slowniki zostaly w Polsce); u mnie to jest whole-grains
ReplyDelete