Thursday, October 1, 2009

Gdy jeszcze nie mialam zakwasu...

No-knead bread- to pieczywo, ktore nie  wymaga wiele pracy. Ciasto chlebowe rosnie wprawdzie wiele godzin, ale nie absorbuje uwagi, a pozwala sie cieszyc wspanialym smakiem i aromatem domowego chleba.

W duzej misce mieszam 2 szklanki maki chlebowej, dwie szklanki maki zytniej (pszennej lub orkiszowej, albo gryczanej czy jeczmiennej) pelnoziarnistej, jedna szklanke otrab, 1/4 lyzeczki drozdzy suszonych i lyzeczke soli. Dolewam 3 i 1/2 szklanki cieplej wody i ewentualnie dosypuje 1/2 szklanki pestek slonecznika lub dyni, orzechow lub suszonych sliwek. Dokladnie mieszam, przykrywam miske folia i zostawiam ja na 18 h w temperaturze pokojowej. Po tym czasie otrzymuje cudownie wyrosniete ciasto. Formuje okragly bochenek i wkladam go do naoliwionej miski, przykrywam scierka. Do piekarnika wkladam garnek i rozgrzewam do 220 stopni C. Do nagrzanego w  piekarniku garnka przekladam chleb, przykrywam garnek pokrywka i pieke chleb ok . 30 minut, nastepnie dopiekam przez 10 minut bez pokrywki.

No comments:

Post a Comment