Thursday, October 29, 2009

Foccacia pelnoziarnista

Zmodyfikowalam przepis przygotowany z uzyciem  zwyklej maki pszennej i rodzynek.http://www.thefreshloaf.com/node/2581/sourdough-raisin-focaccia


focaccia




Dzien przed pieczeniem przygotowalam zaczyn zakwasowy 3-stopniowy:
0 9.00 rano polaczylam: 22g zakwasu+55 g wody+55 g maki pszennej pelnoziarnistej bialej
o 17.00 dolozylam : 66 g wody i 66 g maki j.w.
o 22.oo dolozylam: 66 g wody i 66 g maki j.w.
Powstal wspanialy zaczyn, ktory przed 3 dokarmianiem oddychal i mruczal – czulam sie jakbym miala jakiegos stworka w pudelku.
Nastepnego dnia:
Polaczylam : 369 g maki pszennej pelnoziarnistej, 57 g maki zytniej razowej i 316 g wody – odstawilam na 30 minut
Potem dodalam caly zaczyn zakwasowy, 14 g soli i 70 g oliwy, wymieszalam lyzka.
Wysypalam blat maka, przelozylam nan ciasto – rozciagnelam i zlozylam. Przykrylam i zostawilam na 45 minut.
Po raz drugi rozciagnelam i zlozylam. Przykrylam i zostawilam na 45 minut.
Po raz trzeci rozciagnelam i zlozylam. Przykrylam i zostawilam na 90 minut. Po tym czasie ciasto przyroslo niemal dwukrotnie.
Ciasto przelozylam do formy i rozlozylam tak, aby ja wypelnilo. Na wierzchu ulozylam czarne oliwki i suszone pomidory. Przykrylam i zostawilam na 3 godziny.
foccacia
Rozgrzalam piekarnik do 500 stopni F, wlozylam focaccia i obnizylam temperature do 450 stopni F. Piekla sie 12 minut, pozniej obrocilam blaszke i dopiekalam jeszcze 9 minut.

No comments:

Post a Comment