Monday, October 26, 2009

Chleb czekoladowy na zakwasie

HPIM1688

Inspirowalam sie przepisem http://chleb.info.pl/index.php?id=65. Gdy pierwszy raz zobaczylam ten przepis to strasznie sie zdziwilam, ze mozna zrobic ciasto zakwaszone z dodatkim mleka. Musialam koniecznie go wyprobowac. Wprowadzilam swoje zmiany: uzylam gorzkiej czekolady z orzechami zamiast cukru, kakao i masla.  Uzylam zakawasu z maki pszennej pelnoziarnistej. Wyszedl mi chleb o wyrafinowanym smaku.
w przekroju







Najpierw zgodnie z instrukcja przygotowalam 3 etapowe ciasto zakwaszone w ilosci 200g .
O 16.00 polaczylam 2 lyzki zakwasu pszennego, 50 g maki pszennej pelnoziarnistej i 50 g mleka. Przykrylam pojemnik pokrywka i odstawilam w cieplym miejscu.
O 21.00 dolozylam 25 g maki j.w. i 25 g mleka. Przykrylam pojemnik pokrywka i odstawilam w cieplym miejscu.
o 9.00 dolozylam 25 g maki j.w. i 25 g mleka. Przykrylam i odstawilam na 5 godzin.
Rozpuscilam  200 gramowa tabliczke gorzkiej czekolady i wystudzilam. Do czekolady wbilam dwa jajka,  dolalam100 ml mleka i wymieszalam z 200 g ciasta zakwaszonego. Potem dozypalam 400 g maki pszennej pelnoziarnistej i zagniotlam gladkie ciasto. Przelozylam je do formy keksowej i czekalm az urosnie po jej brzegi. Trwalo to ponad 6 godzin.
Pieklam w 400 F/200 stopniach C przez 30 minut.

No comments:

Post a Comment