Monday, October 5, 2009

Razowe scones z pistacjami

Stary przepis jeszcze z czasow, gdy nie pieklam chleba. Pamietam, ze byly niezle w smaku i chyba nawet lepsze na drugi i trzeci dzien po upieczeniu  (przechowywalam w metalowym pojemniku). Jest to dobra receptura, gdy szybko potrzebujemy pieczywa lub chcemy urozmaicic menu.









3 cups maki razowej pszennej
1 cup maki pszennej chlebowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
100 gram margaryny
3 jajka
tyle mleka, aby wraz z z ubitymi, jak na jajecznice , jajkami uzyskac 250 ml plynu
1 cup pistacji
Suche skladniki utarlam z margaryna, dorzucilam polowki pistacji, dolalam plyn mleczno-jajeczny. Wyrobilam gladke ciasto. Wylozylam je na wysypany maka blat i rozwalkowalam na grubosc ok. poltora centymetra. Wycinalam kolka przy uzyciu szklanki. Ulozylam na blasze wylozonej papierem do pieczenia, posmarowalam  woda wierzch scones. Upiekly sie w 20 minut w temperaturze 400 stopni F/200C.

No comments:

Post a Comment