Thursday, October 22, 2009

Zytni razowy z czterema rodzajami platkow zbozowych


Chleb zytni – wyrazisty w smaku, zdrowy, latwy w wykonaniu – tylko trzeba na niego poczekac. Skorzystalam z dwoch przepisow Mirabbelki – zaczelam czytac pierwszy rano, a po poludniu przeczytalam drugi – przez jakis czas nie zdajac sobie sprawy, ze sa to jednak dwie rozniace sie znacznie receptury. I tak powstal mix dwoch przepisow z moimi zmianami.









Na 20 godzin przed mieszaniem ciasta chlebowego, sporzadzilam zaczyn zakwasowy z :
50 g aktywnego zakwasu z maki zytniej razowej
225 g maki zytniej razowej
225 g wody
Oraz namoczylam : 175 g platkow z 4 zboz (zyta, jeczmienia, pszenicy, orkiszu) z 415 g maslanki. Wykorzystalam znalezione w szafce i lodowce ostatki tych produktow.
Kolejnego dnia po poludniu wymieszalam:
caly zaczyn zakwasowy
namaczanke
260 g maki zytniej razowej
30 g maki pszennej chlebowej
1 lyzeczke soli
Przelozylam ciasto do formy i wyrownalam powierchnie dlonia zmoczona w wodzie. Dalam mu 5 godzin na wyrosniecie i w koncu osiagnal brzegi formy. Rozgrzalam piekarnik do 500 F i pieklam chleb  w tej temperaturze przez kwadrans. Nastepnie obnizylam temperature do 400 F i pieklam jeszcze 30 minut.

No comments:

Post a Comment