Sunday, October 11, 2009

Chleb pszenno -zytnio – migdalowy na maslance


Pomysl na ten chleb zaczerpnelam ze strony:http://dancia.bloog.pl/id,4810356,title,Chleb-migdalowy-na-maslance,index.html#komentarze. Moj ma bardziej zwarta stukture i  jest ciemniejszy, bo uzylam tylko maki pelnoziarnistej .
na maslacePrzygotowalam ciasto zakwaszone :
ok.19.oo polaczylam 50 g zakwasu, 10o g wody i 100 g maki
ok.7.00 rano dolozylam 100g wody i 100g maki, wymieszalam
ok.13.oo dolozylam znowu po 100g maki i wody, zamieszalam i przykrylam folia
Po 3 godzinach mialam wyrosniete ciasto gotowe do przygotowania ciasta wlasciwego.
Ciasto zakwaszone (odjelam 2 lyzki) wymieszalam z 340 g maslanki, dosypalam 200 g maki zytniej pelnoziarnistej, 100g zmielonych migdalow i 410 g maki pszennej pelnoziarnistej oraz pol lyzki soli.  Wymieszalam, a nastepnie przelozylam na blat wysmarowny olejem i zagniotlam gladkie ciasto. Przelozylam je do miski, przykrylam folia i zostwilam na poltorej godziny. Potem wyjelam na blat rozciagnelam i zlozylam. Po kolejnych 90 minutach, uformowlam okragly bochenek. Przelozylam go  do durszlaka wylozonego scierka i zostawilam do wyrosniecia na ok. 2 godziny.  Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 450F/230 stopni C. Naparowalam piekarnik, wsunelam chleb i pieklam kwadrans . Potem temperature obnizylam do 410 F/210C i pieklam jeszcze 25 minut.
Chleb byl najlepszy w smaku po dwoch dobach od upieczenia.

1 comment:

  1. Wiesz, już nie pamiętam smaku mojego :) ale Twój jest bardzo zgrabny, szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju :)

    ReplyDelete