Razowe wycinanki czyli fougasse – francuska focaccia. Duzo pysznej skorki i smacznych dodatkow – czego chciec wiecej.

89 maki zytniej razowej
261 g wody
237 g dojrzalego zakwasu pszennego
2 lyzeczki soli (12.5 g)
2 lyzki oliwy (30 g)
110 g blue cheese
130 g pistacji niesolonych
W misce wymieszalam maki, wode i zakwas. Zakrylam i odstawilam na 30 minut.

Dolozylam sol, oliwe, pistacje i pokrojony ser – polaczylam z ciastem.

Odstawilam na 1 godzine, rozlozylam i zlozylam ciasto, a nastepnie odlozylam na kolejne poltorej godziny.
Po tym czasie podzielilam ciasto na cztery, rozwalkowalam i wycielam ksztalty przypominajace liscie.

Chlebowe wycinanki wyrastaly przykryte scierka przez 2 i pol godziny. W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik z kamieniem do te,peratury 495 stopni F, naparowalam 1/2 cup wody i wlozylam 2 chlebki. Obnizylam natychmiast temperature do 470 stopni F . Chleby piekly sie kwadrans.

Oryginalny przepis na stonie: http://www.wildyeastblog.com/2009/01/15/gorgonzola-fougasse-with-figs-and-pecans/.
No comments:
Post a Comment