Tuesday, October 13, 2009

Razowe wycinanki czyli fougasse z niebieskim serem i pistacjami


Razowe wycinanki czyli fougasse – francuska  focaccia.  Duzo pysznej skorki i smacznych dodatkow – czego chciec wiecej.
liscie razowe385 g maki pszennej razowej
89 maki zytniej razowej
261 g wody
237 g dojrzalego zakwasu pszennego
2 lyzeczki soli (12.5 g)
2 lyzki oliwy (30 g)
110 g blue cheese
130 g pistacji niesolonych
W misce wymieszalam maki, wode i zakwas. Zakrylam i odstawilam na 30 minut.
skladniki
Dolozylam sol, oliwe, pistacje i pokrojony ser – polaczylam z ciastem.
kula
Odstawilam na 1 godzine, rozlozylam i zlozylam ciasto, a nastepnie odlozylam na kolejne poltorej godziny.
Po tym czasie podzielilam ciasto na cztery, rozwalkowalam i wycielam ksztalty przypominajace liscie.
wycinanki
Chlebowe wycinanki wyrastaly przykryte scierka przez 2 i pol godziny. W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik  z kamieniem do te,peratury 495 stopni F, naparowalam 1/2 cup wody i wlozylam 2 chlebki. Obnizylam natychmiast temperature do 470 stopni F . Chleby piekly sie kwadrans.
prost z piekarnika

No comments:

Post a Comment