Saturday, October 17, 2009

Moje Swieto Chleba































Oczywiscie w Swieto Chleba - czyli 16 pazdziernika - nie moglo sie obejsc bez pieczenia.

Jak widac na zaloczonych zdjeciach swietowalismy bardzo apetycznie.
Przygotowalam chleb NAAN oraz naano - pizze wg przepisu Petera Reinharta, ktorego ksiazke niedawno kupilam i prawie codziennie cos z niej pieke. Doszlo do tego, ze nawet podczas snu mysle, co nowego upiec.

NAAN tradycyjnie wypieka sie w piecach zwanych TANDOOR (patrz: http://en.wikipedia.org/wiki/Tandoor), gdzie temperatura osiaga nawet 500 stopni Celsjusza (moj wyciaga 500 stopni F). Chleb jest przyklejany do scian pieca Tandoor, a ja w piecu mam kamien do pizzy, ktory doskonale utrzymuje cieplo.

Pelnoziarnisty pszenny Naan:

454 g maki pszennej razowej
9 g soli
369 g plynnego jogurtu lub maslanki lub mleka
2 lyzki stopionego masla lub oliwy
1 lyzeczka drozdzy suszonych

Wszystkie skladniki wymieszalam i zagniotlam. Potrzebowalam do tego troche wody, bo ciasto bylo suche i nie chcialo sie polaczyc.
Nastepnie wyciagnelam ciasto z miski i zagniatalam na powierzchni wysypanej maka przez 3-4 minuty. Uformowalam z ciasta kule i dalam mu odpoczac przez 5 minut. W tym czasie umylam i naoliwilam miske.
Zagniatalam ciasto przez kolejne 2 minuty. Umiescilam go w misce, ktora owinelam folia i schowalam do lodowki na noc.
Nastepnego dnia, wyciagnelam ciasto z miski i podzielilam na 4 czesci. Uformowalam z nich kule, ktore ulozylam na blasze wlozonej papierem do pieczenia. Rosly prawie 2 godziny -ale przyrosly o okolo 150 orginalnego rozmiary. Kule zrobily sie puszyste i delikatne.

Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 500 F. Gdy piekarnik byl rozgrzany rozwalkowalam kazda kulke, podypujac semolina, aby ciasto nie przykleilo sie i dalo sie latwo przetransportowac z lopaty na kamien.

Ciasto przeznaczone na pizze rozwalkowalam najcieniej. Ciasto warto przed wlozeniem do piekarnika podziurkowac widelcem, zeby nie uzyskac wypieku z kieszenia charakterystyczna dla chlebow PITA.

Kazdego naana pieklam osobna - po ok 3 minuty. Pizza z duza iloscia sosu pomidorowego, okra i feta piekla sie prawie 10 minut. Ale byla pyszna!

No comments:

Post a Comment