Monday, October 12, 2009

Pleciony przepis na precle – paluszki

Te precle przygotowalam specjalnie dla Meza na jego urodziny. Wyszly blade z wierzchu, bo nie posmarowalam ich bialkiem - nie lubie, twardej otoczki, ktora tworzy sie po upieczeniu. Przepis pochodzi z amerykanskiej strony: http://www.foodnetwork.com/recipes/ellie-krieger/honey-whole-wheat-pretzel-sticks-recipe/index.html.

DSC00083

2 i 1/4 lyzeczki drozdzy suszonych, 1 lyzke miodu mieszam z 1 i 1/2 cup wody. Odstawiam na 5 minut. 
W miedzy czasie mieszam: 2 i 1/2  cup maki pelnoziarnistej pszennej , 2 i 1/4 cup maki pszennej zwyklej i 2 lyzeczki soli. 
Do suchych skladnikow dolewam plynnne, dodaje jeszcze 2 lyzki oleju i dokladnie mieszam.  Zagniatam ciasto w kule i  a z kuli formuje dlugi walek, ktory kroje na porcje (wychodzi ok. 16 paluchow). Ukladam je na blaszce wylozonej papierem.  Paluchy mozna posmarowac jajkem zmieszanym z 1 lyzka wody i obsypac sola ziarnami sezamu lub maku. 
Pieklam ok. 18 minut w temperaturze 425stopni F/220C.

No comments:

Post a Comment