Monday, October 19, 2009

Chleb z czerwonymi ziemniakami

Na ziemniaki o rozowej skorce i bladobialym kremowym wnetrzu mowimy czerwone. Postanowilam je wykorzystac do urozmaicenia razowca. Po raz drugi wykorzystalam recepture ze strony - 








Tak wiec o 18.00 przygotowalam namaczanke: 80 g  maki pszennej  razowej+150 g  maki zytniej razowej+180 g soli
oraz pierwsza faze zaczynu zakwasowego: 80 g maki zytniej+90 g zakwasu+90 g wody
O 6.30 nastepnego dnia dodalam do zaczynu 90 g maki zytniej i 90 g wody – zostawilam na 6 godzin.
O 12.30 polaczylam zaczyn, namaczanke, 180 g maki zytniej pelnoziarnistej, 2 czerwone ugotowane ziemniaki (nie obieralam skorki) zmiksowane 1/2 cup wody i 1 lyzka soli.
Miske z wymieszanym ciastem odstawilam na 1 godzine. Potem przelozylam ciasto do formy, przykrylam folia i odstawilam do wyrosniecia na okolo 4 godziny – czekalam, az chleb wyrosnie ponad brzegi formy.
Rozgrzalam piekarnik do 230 stopni C/ 450 F i pieklam przez kwadrans. Potem dopiekalam chleb przez kolejne 25 minut w temperaturze obnizonej do 200 stopni C/400 F.


No comments:

Post a Comment