Tuesday, October 27, 2009

Chleb orzechowy

Po raz kolejny siegam po przepis ze strony :http://beginningwithbread.wordpress.com/2008/11/08/sourdough-rye-with-walnuts/.  Wzbogacilam go tylko o paste orzechowa inspirowana przepisem Dana Leparda na chleb z orzechami wloskimi  (http://www.thefreshloaf.com/node/3570/dan-lepards-walnut-bread) , zmienilam czesc maki oczyszczonej na razowa i nie uzylam drozdzy- tylko przedluzylam okres wyrastania chleba.Uzyskalam piekny bochenek o miekkim wnetrzu, niezwyklym kolorze i wyjatkowym  smaku
chleb z wloskimi orzechami







Na okolo 14 godzin przed rozpoczeciem prac nad chlebem przygotowalam 500 g. Zakwas rozpuscilam w 425 g wody. Dosypalam 380 g maki pszennej pelnoziarnistej i 300 g maki chlebowej oraz 19 g soli. Wymieszane ciasto odstawilam na czas przygotowania pasty orzechowej z  50 g orzechow wloskich , 50 g maslanki i 2 lyzek syropu z agawy.  Skladniki te utarlam w przystawce do blendera. Paste i dodatkowe 150 gram posiekanych orzechow wloskich wmieszalam w ciasto. Odstawilam na 10 minut w misce przykrytej folia.
Nastepnie zagniotlam krotko ciasto na naoliwionej powierzchni i odlozylam na 10 minut do miski. Powtorzylam zagniatanie i odlozylam na kolejne 10 minut. Krotko zagniotlam i odstawilam na 30 minut. Po tym czasie zagniotlam jeszcze 2 razy w odstepach co 60 minut. Przy 2 pierwszych zagniataniach musialam podsypac jeszcze troche maki, bo ciasto jest bardzo wilgotne i trudne do opanowania.
Po okresie zagniatania – uformowalam bochenek, obsypalam semolina i ulozylam w koszyku na sciereczce. Wyrastal 3 godziny. Pieklam go na kamieniu w temperaturze 450 stopni F przez 40 minut.
orzechowy bochenek

No comments:

Post a Comment