O godzinie 19.00 wyjelam z lodowki zakwas zytni razowy, wzielam z niego dwie lyzki i zmieszalam z 250 g wody oraz 250 g maki zytniej pelnoziarnistej. Przykrylam pojemnik i postawilam w cieplym miejscu.
O 7 rano kolejnego dnia wymieszalam caly zaczyn zakwasowy minus 2 lyzki z 650 g wody. Dosypalam 200 g maki pelnoziarnistej orkiszowej, 200 g maki zytniej pelnoziarnistej , 300g maki pszennej pelnoziarnistej i 300g maki pszennej chlebowej oraz 19 g soli. Zagniotlam ciasto w misce i zostawilam na 10 minut.
Po tym czasie wyjelam ciasto na naoliwiona powierzchnie – rozciagnelam i zlozylam.
Po kolejnych 10 minutach rozciagnelam ciasto i zlozylam – przykrylam.
Po uplynieciu nastepnych 10 minut – rozciagnelam i zlozylam ciasto- przykrylam.
Po 3o minutach rozciagnelam i zlozylam ciasto- przykrylam.
Po 60 minutach rozciagnelam i zlozylam ciasto- przykrylam.
Po nastepnych 60 minutach rozciagnelam i zlozylam ciasto. Obsypalam maka i uformowalam okragly bochen.
Wylozylam moj durszlak sciereczka lniana i ulozylam w nim chleb. Owinelam durszlak z ciastem folia i odstawilam do wyrosniecia.
Po trzech godzinach chleb byl juz wyrosniety. Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 425 stopni F, wlozylam chleb na kamien i wlalam 1/2 cup wody do blaszki stojacej pod kamieniem do naparowania piekarnika. Chleb piekl sie 70 minut.
No comments:
Post a Comment