Sunday, October 18, 2009

Orkiszowo-marchewkowy bochenek

 Chleb ma piekne wilgotne i smakowite wnetrze.

















Na osiem godzin przed mieszaniem ciasta chlebowego przygotowalam zaczyn zakwasowy:
115 g maki orkiszowej razowej
92 g wody
23 g dojrzalego zakwasu pszennego razowego
oraz namaczanke:
58 g wody
58 g maki orkiszowej razowej
Po uplywie 8 godzin wymieszalam:
204 g maki chlebowej
200 g maki pszennej pelnoziarnistej
230 g maki orkiszowej razowej
432 g wody
zaczyn orkiszowy
namaczanke

Odstawilam na 30 minut do autolizy, a potem dodalam 15 g soli (2 i 1/2 lyzeczki) oraz 5 drobno utartych marchewek i ugniatalam tak, aby sol  i marchewka dobrze sie wchlonely.
Przelozylam ciasto do naoliwionej miski.



Po 1  i 2 godzinie dojrzewania  - rozciagnelam i zlozylam ciasto.
zlozone


Po uplywie 3 godzin wyciagnelam ciasto na obsypany maka blat,   przykrylam i zoastawilam na 20 minut. Potem uformowalam jeden  bochenek. Ulozylam w koszach do wyrastania na 2 godziny. Na pol godziny przed pieczeniem,  rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 475 stopni F. Naparowalam i wsunelam bochen na kamien. Od razu obnizylam temperature do 450 F. Pieklam 38 minut. Wylaczylam piekarnik, uchylilam drzwiczki i zostawilam w nim chleb na kolejne 10 minut.
Uwagi: mozna upiec tez dwa lub cztery mniejsze bochenki – skrocic trzeba tylko czas pieczenia o 10 minut.





No comments:

Post a Comment