W misce wymieszalam suche skladniki, czyli:
2 cups maki pszennej pelnoziarnistej
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki mleka w proszku
1 i 1/4 lyzeczki soli
2 i 1/2 lyzeczki drozdzy suszonych
Dolalam 1 cup wody, 1 lyzke miodu i 4 lyzki roztopionego masla. Wymieszalam i ugniotlam gladkie ciasto. Przykrylam miske folia i odstawilam ciasto na 2 godziny. Gdy ciasto przyroslo niemal dwukrotnie, wyjelam je z miski na wysypany maka blat. Uformowalam walek, odcielam z niego kawalek i z ktorego uplotlam warkoczyk na wierzch chleba. Chleb przelozylam do prostokatnej formy. Przykryty folia rosl tak dlugo, az sie dorosl do brzegow foremki.
Pieklam go w temperaturze 180 stopni C przez blisko 50 minut. Gotowy, gdy pukniety od spodu wyda gluchy dzwiek.
No comments:
Post a Comment