Saturday, October 3, 2009

Chleb pszenny z maki pelnoziarnistej

Prosty chleb kanapkowy na drozdzach. Jeden z pierwszych bochenkow, jakie upieklam w NY. To dopiero byly emocje.


W  misce wymieszalam suche skladniki, czyli:
2 cups maki pszennej pelnoziarnistej
3 lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki mleka w proszku
1 i 1/4 lyzeczki soli
2 i 1/2 lyzeczki drozdzy suszonych
Dolalam 1 cup wody,  1 lyzke miodu i  4 lyzki roztopionego masla. Wymieszalam i ugniotlam gladkie ciasto. Przykrylam miske folia i odstawilam ciasto na 2 godziny. Gdy ciasto przyroslo niemal dwukrotnie, wyjelam je z miski na wysypany maka blat. Uformowalam walek, odcielam z niego kawalek i  z ktorego uplotlam warkoczyk na wierzch chleba.  Chleb przelozylam do prostokatnej formy. Przykryty folia rosl tak dlugo, az sie dorosl do brzegow foremki.
Pieklam go w temperaturze 180 stopni C przez blisko 50 minut. Gotowy, gdy pukniety od spodu wyda gluchy dzwiek.



No comments:

Post a Comment