Friday, October 30, 2009

Chleb pszenny na zakwasie z mlekiem

Ten chleb wzorowany jest na przepisie: http://chleb.info.pl/index.php?id=102. Moje proporcje wynikaja z uzycia bialej maki pelnoziarnistej – wchlania ona chyba wiecej plynow niz zwykla razowa wykorzystana w oryginalnym przepisie. Uzylam tez wiecej zaczynu.


chleb pszeeny razowy z mlekiem na zakwasie




Przygotowalam zaczyn zakwasowy:
o 18 .oo dnia poprzedzajacego pieczenie polaczylam 1 lyzke zytniego zakwasu razowego, 150 g mleka i 150 maki pelnoziarnistej z pszenicy bialej
12 godzin pozniej dolozylam 50 g maki  j.w i 50 g mleka
Ok godziny 16.00
polaczylam 560 g maki j.w., 316 g mleka i 5 lyzek soku jablkowego – odstawilam przykryte na 20 minut
Dodalam caly zaczyn, 1 lyzke soli i wymieszalam dokladnie. Odczekalam 5 minut przelozylam ciasto n blat wysparowny olejem – rozciagnelam i zlozylam. Przelozylam do miski i odstawilam na 1 godzine. Po uplywie tego czasu uformowalam bochenek i wsadzilam ciasto do durszlaka wylozonego scierka.  Ladnie wyrosl. O 21.oo chleb byl juz w piekarniku z kamieniem rozgrzanym do 450 stopni F/230C. Pieczene trwalo dokladnie 31 minut. Chleb pieknie sie przyrumienil, w srodku byl idealnie miekki i wilgotny, pachnial cudownie, byl sprezysty i swietnie smakowal na sniadanie z serem zoltym i papryka czerwona.
kromki i papryka

No comments:

Post a Comment