
Przygotowalam zaczyn zakwasowy:
o 18 .oo dnia poprzedzajacego pieczenie polaczylam 1 lyzke zytniego zakwasu razowego, 150 g mleka i 150 maki pelnoziarnistej z pszenicy bialej
12 godzin pozniej dolozylam 50 g maki j.w i 50 g mleka
Ok godziny 16.00
polaczylam 560 g maki j.w., 316 g mleka i 5 lyzek soku jablkowego – odstawilam przykryte na 20 minut
Dodalam caly zaczyn, 1 lyzke soli i wymieszalam dokladnie. Odczekalam 5 minut przelozylam ciasto n blat wysparowny olejem – rozciagnelam i zlozylam. Przelozylam do miski i odstawilam na 1 godzine. Po uplywie tego czasu uformowalam bochenek i wsadzilam ciasto do durszlaka wylozonego scierka. Ladnie wyrosl. O 21.oo chleb byl juz w piekarniku z kamieniem rozgrzanym do 450 stopni F/230C. Pieczene trwalo dokladnie 31 minut. Chleb pieknie sie przyrumienil, w srodku byl idealnie miekki i wilgotny, pachnial cudownie, byl sprezysty i swietnie smakowal na sniadanie z serem zoltym i papryka czerwona.

No comments:
Post a Comment