Chleb ten przygotowuje czesto do curry z krewetkami. Znalazlam ten przepis na stronie: http://www.manjulaskitchen.com/.
Naan z podwojnej porcji i z dodatkiem maki pszennej razowej:
2 cups maki pszennej chlebowej
2 cups maki pszennej razowej
2 lyzeczki suszonych drozdzy aktywnych
2 lyzeczki soli
szczypta sody
4 lyzki oleju
5 lyzek jogurtu (moze tez byc kefir lub maslanka)
1 i 1/2 cup wody
Drozdze rozpuscilam w wodzie i odstawilam na 10 minut, aby sie ozywily. Wymieszalam maki, sol i sode. W osobnym naczyniu wymieszalam olej z jogurtem. Po uaktywnieniu sie drozdzy, wlalam je do miski z maka i dolalam plynne skladniki. Wymieszalam i ugniotlam gladkie ciasto, ktore wyrastalo ok 3 godzin w misce (podwoilo swoja objetosc).
Nastepnie rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 500 stopni F/ 250C. Ciasto podzielilam na 12 rownych czesci i z kazdej z nich uformowalam kulke. Kazda kulke rozwalkowalam na placek o srednicy 20 cm (taki jest ideal , a w praktyce roznie to bywa). Walkowalam o pieklam po 2-3 chlebki jednoczesnie. Wazne jest utrzymanie stalej wysokiej temperatury, by chlebki ladnie rosly.
Twoje przepisy na różne chleby bardzo isnpirują. Chyba w końcu będę musiała zacząć hodowlę zakwasu :)
ReplyDeletenaprawde warto zrobic zakwas - teraz to nawet nie wyobrazam sobie zycia bez domowego chleba
ReplyDelete