Wednesday, October 21, 2009

Bochenek rosnacy noca czyli razowiec orkiszowy na zakwasie

Przepis na ten chleb znalazlam na stronie: http://www.breadtopia.com/spelt-bread-recipe/. Znalezc tam mozna instrukcje wideo wykonania chleba. Receptura bardzo mi sie podoba i to juz moj drugi bochenek wg niej upieczony. 










530 g maki orkiszowej  - pelnoziarnistej
350 g wody
10 g soli
1/4 cup zakwasu
3 lyzki miodu lub 2 lyzki syropu z agawy
W wodzie rozpuscilam miod, dodalam zakwas, a nastepnie make wymieszana z sola. Wymieszalam dokladnie skladniki, przykrylam miske folia i odstawilam na 1 godzine.
Nastepnie rozciagnelam i zlozylam ciasto. Zrobilam to jeszcze 2 razy – dajac ciasto odpoczac po 30 minut. Po trzecim rozciagnieciu ciasta, przykrylam miske folia i zostawilam ciasto na noc w kuchni.
Rano uformowalam bochenek i wlozylam ciasto do formy. Roslo 2 godziny. W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 450 stopni F.  Chleb piekl sie 45 minut.

2 comments:

  1. ja mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej - czy razowa to pełnoziarnista? bo się "od zawsze" nad tym zastanawiam

    ReplyDelete
  2. mysle, ze razowy i pelnoziarnisty to synonimy (niestety slowniki zostaly w Polsce); u mnie to jest whole-grains

    ReplyDelete